Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Κάλεσμα για το Κομπάνι από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν

Κάλεσμα για το Κομπάνι

Από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν
Επτά χρόνια μετά την παλλαϊκή εξέγερση στην κουρδική περιοχή του Καμισλί και στις άλλες κουρδικές πόλεις το 2004, τις οποίες το συριακό καθεστώς έπνιξε στο αίμα, ξέσπασαν το 2011 οι δημοκρατικές και ειρηνικές διαδηλώσεις στη Συρία, τις οποίες το συριακό καθεστώς κατέστειλε βίαια.
Η οργανωμένη κουρδική κοινωνία δεν τάχθηκε με καμία πλευρά, ούτε με το απάνθρωπο συριακό καθεστώς ούτε με τις λεγόμενες «αντικαθεστωτικές δυνάμεις», αλλά παρέμεινε πιστή στην επιλογή του δημοκρατικού και ειρηνικού αγώνα.
Αυτή η επιλογή έδωσε την ευκαιρία να συγκροτηθεί με δημοκρατικές διαδικασίες μια Αυτόνομη Περιφερειακή Διοίκηση στις περιοχές που διαβιούν οι Κούρδοι στη Συρία. Σε αυτό το νέο σύστημα πολιτικής αυτοδιοίκησης, όλα τα έθνη και οι εθνότητες των κουρδικών περιοχών (4 εκατομμύρια Κούρδοι, 300 χιλιάδες Άραβες, 150 χιλιάδες χριστιανοί, πάνω από 25 χιλιάδες Γεζιντί και Ασσύριοι, Ζωροάστρες, Τουρκομάνοι, Αλεβήτες) βίωσαν την ισότητα και την ισονομία, ίσως για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τους, δημιουργώντας ένα πρόπλασμα δημοκρατικής και ελεύθερης πολιτείας που τόσο έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Αυτός είναι ο λόγος που, εκτός από το καταπιεστικό συριακό καθεστώς, η αυτοδιάθεση των Κούρδων και των άλλων εθνοτήτων που ζουν στην περιοχή έχει θορυβήσει τις δυνάμεις του σκότους που δρουν υπό το κάλυμμα των λεγόμενων «αντικαθεστωτικών δυνάμεων». Ήδη από το 2013, οι ένοπλες ομάδες σαλαφιστών, πού συνδέονται με την Αλ-Κάιντα, είχαν ξεκινήσει βάναυσες επιθέσεις σε κουρδικές γειτονιές σκοτώνοντας, απάγοντας και βομβαρδίζοντας με βαρύ οπλισμό γειτονιές Κούρδων, ώστε να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους
Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμάχων πολιτών είναι μια πράξη εθνοκάθαρσης των κοινοτήτων που έχουν συνυπάρξει ειρηνικά. Απώτερος στόχος τους είναι να εκδιώξουν τους ανθρώπους από τη γη τους και διά της βίας να επιβάλουν τους κανόνες του ισλαμικού κράτους στη Συρία. Οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, που αποτελούν σημαντική απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη, έχουν στρατιωτικά διευκολυνθεί και υποστηριχθεί από την Τουρκία και τους συμμάχους της, τα κράτη του Κόλπου.
Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2014, το καντόνι του Κόμπανι, ένα από τα τρία καντόνια της αυτοδιοικούμενης περιοχής του Δυτικού Κουρδιστάν, έχει περικυκλωθεί από την τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους […] Παρ’ όλο που οι κουρδικές δυνάμεις αυτοάμυνας αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις να υπερασπιστούν τους πολίτες και την περιοχή από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης, μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, δυστυχώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η περιοχή του Κόμπανι, εκτός από τον ντόπιο πληθυσμό, φιλοξενεί 600.000 πρόσφυγες από άλλες περιοχές της Συρίας. Μέχρι τώρα, καμία ουσιαστική βοήθεια δεν έχει παρασχεθεί στους ανθρώπους του Κόμπανι που, εκτός από τους τρομοκράτες, απειλούνται και από την πείνα και τη δίψα –σύντομα, δε, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του χειμώνα που έρχεται.
Ως Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν και σήμερα ειδικά στο Δυτικό Κουρδιστάν, με την ανοιχτή αυτή επιστολή που απευθύνουμε στον ελληνικό λαό, επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη του τις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Συρία.
Σήμερα ο λαός και τα παιδιά του Κόμπανι έχουν επείγουσα ανάγκη από είδη άμεσης ανάγκης, και συγκεκριμένα:
•τρόφιμα και νερό
•παιδικές τροφές
•ιματισμό και κλινοσκεπάσματα
•φάρμακα
•γραφική ύλη
Καλούμε τον ελληνικό λαό να σταθεί αλληλέγγυος στο αγωνιζόμενο Κόμπανι, να πυκνώσει τις τάξεις του κινήματος αλληλεγγύης στην Ελλάδα, να συνδράμει όσο μπορεί με τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.
ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,
ΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ,
Tηλ. επικοινωνίας: 2108252279
Κάθε βοήθεια μπορεί ν’ αποσταλεί ή να παραδοθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, Αριστοτέλους 187, 11251 Αθήνα
08/11/14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου